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COST PLUS

Manulife Group Benefits 
Cost Plus Q&A

This question and answer series responds to questions regarding the tax implications of a Cost Plus program.  

Manulife’s Cost Plus program allows plan sponsors to provide their employees with additional health and dental coverage

not generally offered under existing Group Benefits plans.  If the plan qualifies as a Private Health Services Plan (PHSP)

under the Income Tax Act, the full amount of the claim and administration fee are deductible business expenses. 

In addition, if reimbursing medical and dental expenses is part of the contract between the plan sponsor and plan

members, the cost of claims becomes a non-taxable benefit for plan members.  Plan sponsors must be aware that special

tax rules apply to claims submitted for business owners and shareholder-managers.

Please note: The information in this document is not intended as tax advice for plan sponsors. Plan sponsors

are strongly advised to consult their tax advisor(s) before submitting claims through Cost Plus.  Manulife does not know

the specific details of an individual’s or company’s tax and legal situation.  As a result, the information provided in this

document is generic in nature.

What is the technical definition of a Cost Plus

plan?

The Canada Revenue Agency (CRA) Interpretation Bulletin

IT-339R2 paragraph 6 states:

“In a ‘Cost Plus’ plan, an employer contracts with a

trusteed plan or insurance company for the provision of

indemnification of employees' claims on defined risks

under the plan. The employer promises to reimburse the

cost of such claims plus an administration fee to the

plan or insurance company. The employee's contract of

employment requires the employer to reimburse the

plan or insurance company for proper claims (filed by

the employee) paid, and a contract exists between the

employee and the trusteed plan or insurance company

in which the latter agrees to indemnify the employee

for claims on the defined risks so long as the

employment contract is in good standing. Provided that

the risks to be indemnified are those described in

paragraphs (a) and (b) of the definition of ‘private

health services plan’ in subsection 248(1), such a plan

qualifies as a private health services plan.”

When is Cost Plus considered a deductible

business expense for employers?

The following tests must be met for any expense to be

considered a deductible business expense under the

Income Tax Act (ITA). 

• Section 18(1)(a) of the ITA states that no outlay or

expense is deductible in computing the income of a

taxpayer from a business or property except to the

extent that it was made or incurred for the purpose

of gaining or producing that income.

• Section 67 of the ITA states no deduction shall be

made except to the extent that an outlay or expense

was reasonable in the circumstances.

If a Cost Plus payment is reimbursed under a Private

Health Services Plan (PHSP), IT-339R2 paragraph 9 states:

“They are however, business outlays or expenses of

the employer for purposes of paragraph 18(1)(a)” of

the Income Tax Act. 
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3 When is Cost Plus considered a non-taxable

benefit for plan members?

Cost Plus benefit payments are considered a non-taxable

benefit for plan members if the Cost Plus plan qualifies

as a Private Health Services Plan.

“Contributions made by an employer to or under a

private health services plan on behalf of an employee

are excluded from the employee's income from an

office or employment by virtue of subparagraph

6(1)(a)(i)” of the Income Tax Act.” For more

information, refer to IT-339R2.

What is a Private Health Services Plan (PHSP)?

The definition of a PHSP appears in subsection 248(1) of

the Income Tax Act and a detailed CRA summary is

provided in Interpretation Bulletin IT-339R2.

The following statement outlines the type of expenses

that must be covered by a PHSP.

“Generally, coverage under a PHSP must be for

medical expenses that qualify under subsection

118.2(2) of the Act when determining the medical

expense tax credit (e.g. amounts paid for prescription

drugs or dental services). If a particular plan provides

coverage for expenses other than those described in

subsection 118.2(2) of the Act, the plan will not

qualify as a PHSP.” (Reference: CRA Tax Interpretation

Letter 2002-0165695.) For additional information on a

PHSP, consult the Interpretation Bulletin IT-339R2,

under meaning of a ‘Private Health Services Plan’.

What does the “nature of insurance” mean in the

PHSP guidelines?

According to CRA Interpretation Bulletin IT-339R2

paragraph 3:

“A private health services plan qualifying under

paragraphs (a) or (b) of the definition in subsection 248(1)

is a plan in the nature of insurance. In this respect, the

plan must contain the following basic elements:

(a) an undertaking by one person

(b) to indemnify another person 

(c) for an agreed consideration 

(d) from a loss or liability in respect of an event 

(e) the happening of which is uncertain.”

Here is additional background information from Canada

Revenue Agency describing the basic elements of a PHSP.

An undertaking by one person to indemnify another

person

“A PHSP exists if the employer is obligated under the

employment contract to reimburse such expenses

incurred by the employees or their dependants.”  For

more information, refer to CRA Tax Interpretation Letter

2001-0101935.  

For an agreed consideration between the employer

and the insurance company

“If the agreed consideration is in the form of cash

premiums, they usually relate closely to the coverage

provided by the plan and are based on computations

involving actuarial or similar studies. Plans involving

contracts of insurance in an arm's length situation

normally contain the basic elements outlined in 3 above.”

For more information, refer to IT339R2 – Paragraph 5.

For an agreed consideration between the employee

and the employer

“An arrangement where an employer reimburses its

employees for the cost of medical or hospital care may

come within the definition of a private health services

plan. This occurs where the employer is obligated under

the employment contract to reimburse such expenses

incurred by the employees or their dependants. The

consideration given by the employee is considered to be

the employee's covenants as found in the collective

agreement or in the contract of service.”  For more

information, refer to IT339R2 – Paragraph 7.
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one-time basis considered a deductible business

expense or non-taxable benefit to the claimant?

In order to be considered a PHSP in accordance with

section 248(1) of the Income Tax Act, there must be a

contract or insurance plan in place.  Because unique or ad

hoc Cost Plus plans are paid outside of any contract or

plan, they do not meet the definition of a PHSP.  

“The employee's contract of employment requires the

employer to reimburse the plan or insurance company for

proper claims (filed by the employee) paid, and a contract

exists between the employee and the trusteed plan or

insurance company in which the latter agrees to

indemnify the employee for claims on the defined risks so

long as the employment contract is in good standing.”

For more information, refer to IT339R2 – Paragraph 6.

“Plans involving contracts of insurance in an arm's length

situation normally contain the basic elements outlined in

3 (PHSP definition) above.”  For more information, refer

to IT339R2 – Paragraph 5.

“There should be some formal structure to the

arrangement. If a bona fide plan exists, its terms and

conditions and benefits available under it should be made

known to the qualifying employees and such employees

should have legal access to coverage and benefits under

the plan.”  Refer to the 1991 Corporate Management Tax

Conference article by CRA entitled ‘Flexible Employee

Benefit Arrangements’.

“A PHSP normally has a ceiling in respect of amounts that

may be reimbursed. In our view, a plan that has no limits

may be subject to section 67 of the Act. Section 67 of

the Act provides that, in order to qualify as a deduction

from income, an outlay or expense must be reasonable in

the circumstances.”  For more information, refer to CRA

Tax Interpretation Letter 2001-0101935.

What are the tax issues for Cost Plus relating to a

business owner?

According to CRA, a Cost Plus plan cannot be a deductible

business expense for the plan sponsor or a non-taxable

benefit for the plan member when the plan is used

exclusively for a business owner.

“A PHSP requires an undertaking by one person to

indemnify another person. A Cost Plus Plan for a self-

employed business person with no employees is not a

PHSP because there is no basic insurance plan in effect.”

For additional information, refer to CRA Tax Interpretation

Letter 2001-0101935.

“As stated in technical interpretation letter #9904155,

dated April 28, 1999, it continues to be our view that a

plan which consists of a contract between a proprietor

and an administrator, under which the administrator

agrees to reimburse the proprietor, his or her spouse and

members of his or her household for actual medical and

hospital expenses and receives, as consideration, an

amount equal to the amount reimbursed plus an

administrative fee, does not qualify as a PHSP since it

does not contain the necessary elements of insurance.  In

this situation, no person has undertaken to indemnify

another person.  Rather, the proprietor has assumed all of

the risk for the personal hospital and medical bills.  In our

view, even though a proprietor enters into a contract with

an administrator to pay medical and hospital expenses,

this is not sufficient to conclude that the plan is a PHSP.”

For more information, refer to CRA Tax Interpretation

Letter 2002-0127485.

A self-employed (sole proprietor) can have an insured PHSP

plan for himself covering hospital or medical expenses.

Agreed consideration in this case is cash premiums (paid by

him to the insurer). 

“Medical and hospital insurance plans offered by

…various life insurers, for example, are considered private

health services plans within the meaning of subsection

248(1)… Therefore, payments made by an individual

under any such plan qualify as medical expenses by virtue

of paragraph 118.2(2)(q).”  For more information, refer to

IT339R2 – Paragraph 8.
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shareholder?

CRA has made the following comments on Cost Plus tax

issues relating to shareholders.

“Unless a shareholder is actively engaged as an employee

of a company, any benefit derived by the shareholder as a

result of PHSP coverage is not exempt under

subparagraph 6(1)(a)(i) of the Income Tax Act (the "Act"),

but rather is taxable under subsection 15(1) of the Act.

However, if a shareholder is actively engaged as an

employee of the company, and the benefits received by

the shareholder under the PHSP (including the applicable

limits) are reasonable having regard to all of the

circumstances, it is our general view that the benefits

would be derived by virtue of the individual's

employment and exempt under subparagraph 6(1)(a)(i).”

For more information, refer to CRA Tax Interpretation

Letter 2003-0050541.

“Where a particular benefit is made available only to

shareholders, there is a presumption that the benefit is

made to the individual in his or her capacity as a

shareholder.  In such a case, the premiums paid to

insurance and/or health services plans are not deductible

by the employer pursuant to paragraph18(1)(a) of the Act

and the exclusions in subparagraph 6(1)(a)(i) of the Act

do not apply.  In such a case, the premiums would be

included in the income of the shareholder under

subsection 15(1) of the Act.  In addition, payments made

in respect of a shareholder would not be deductible in

computing the corporation’s income.”  For more

information, refer to CRA Tax Interpretation Letter 2001-

0106815.

“If coverage under a PHSP is received by an individual by

virtue of his or her employment, the related benefits are

not taxable and payments made by the employer

pursuant to the PHSP would be deductible. It is a

question of fact whether benefits are received by an

individual by virtue of being a shareholder or employee.”

For more information, refer to CRA Tax Interpretation

Letter 2001-0106815.

If the plan only covers the president of a company

who is not a shareholder or an owner, can the

president be considered a category?

According to CRA, one person can be considered a

category.

“There is no need to have two or more employees

covered by the PHSP plan.”  For more information, refer

to CRA Tax Interpretation Letter 2001-0101935.

However, all expenses must be reasonable...

“…if coverage under a PHSP (Cost Plus or otherwise) is

received by an individual by virtue of his or her

employment, the related benefits are not taxable and

payments made by the employer pursuant to the PHSP

would be deductible.  It is a question of fact whether

such coverage constitutes a reasonable amount.  The

limits available to self-employed individuals that have no

arm’s length employees under section 20.01 of the Act

could, in our (CRA’s) view, be considered reasonable.

However, such a determination can only be made

considering all the specific facts of the particular

situation.”  Refer to CRA Tax Interpretation Letter 2001-

0106815 for additional information.

Can I set up a Cost Plus plan for a category of

employees but not tell them and only use it to pay

for a shareholder or business owner’s claims?

According to CRA, plan sponsors must advise their

employees about the Cost Plus plan.

“There should be some formal structure to the

arrangement. If a bona fide plan exists, its terms and

conditions and benefits available under it should be made

known to the qualifying employees and such employees

should have legal access to coverage and benefits under

the plan.”  For additional information, refer to the 1991

corporate tax management conference article by CRA

entitled ‘Flexible Employee Benefit Arrangements’.
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Case studies

We’ve included actual client situations where Canada

Revenue Agency audits resulted in additional tax payments

because Cost Plus was not used in compliance with the

Income Tax Act.

ABC Company

ABC Company submitted several Cost Plus orthodontic

claims for two plan members’ dependants.  In a CRA audit,

$24,000 in orthodontic claims were not allowed as business

expenses and were considered taxable expenses for plan

members because members received the benefit in their

capacity as indirect shareholders, not employees.

XYZ Company

XYZ Company submitted Cost Plus claims for expenses

incurred for a plan member’s reconstructive knee surgery in

the United States.  In a CRA audit,  $35,000 in claims were

not allowed because the plan member was the controlling

shareholder and the expense was considered a personal or

living expense.

For more information on the tax implications of a

Cost Plus plan, talk to your tax or legal advisor or

your Manulife Account Executive.
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For more information on the references noted above

please contact your tax advisor
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